मुख्य मेनु खोली

नोबेल पुरस्कार विजेता महिलासभक सूची

महिलासभद्वारा प्राप्त सम्पुर्ण नोबेल पुरस्कार

नोबेल पुरस्कार विजेता महिलासभक सूची निम्नानुसार अछि ।

विजेतासभसम्पादन

वर्ष चित्र पुरस्कार विजेता देश श्रेणी तर्क
१९०३   क्युरी, मारियामारिया क्युरी
(पियरे क्युरी हेनरी बेक्वेरलसँ साझेदारी)
पोल्याण्डफ्रान्स भौतिक शास्त्र
१९०५   बर्था भन सटनर अष्ट्रिया-हंगेरी शान्ति [१]
१९०९   सेल्मा लागेर्लाफ स्वीडेन साहित्य [२]
१९११   क्युरी, मारियामारिया क्युरी पोल्याण्डफ्रान्स रसायन शास्त्र "रेडियम तथा पोलिनियम खोजे बापत"[३]
१९२६   डेलेड्डा, ग्राजियाग्राजिया डेलेड्डा इटाली साहित्य [४]
१९२८   उन्डसेट, सिग्रिडसिग्रिड उन्डसेट नर्वे साहित्य [५]
१९३१   एडम्स, जेनजेन एडम्स
(निकोलस मरे बटलरसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका शान्ति [६]
१९३५   जोलियट क्युरी इरेनइरेन जोलियट क्युरी
(फ्रेडेरिक जोलियट-क्युरीसँ साझेदारी)
फ्रान्स रसायन शास्त्र [७]
१९३८   बुक, पर्ल एसपर्ल एस बुक संयुक्त राज्य अमेरिका साहित्य [८]
१९४५   मिस्ट्रल, ग्याब्रिएलाग्याब्रिएला मिस्ट्रल चिली साहित्य [९]
१९४६   बाल्च, एमिली ग्रिनीएमिली ग्रिनी बाल्च
(जन मटसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका शान्ति [१०]
१९४७   कोरी, गर्टी थेरेसागर्टी थेरेसा कोरी
(कार्ल फार्डिन्यान्ड कोरीबर्नाडो हाउसेसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [११]
१९६३   गोएपर्ट मेयर, मारियामारिया गोएपर्ट मेयर
( जे हान्स डी जेनसेन र युगिन विगनरसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका भौतिक शास्त्र [१२]
१९६४ हजकिन, डोरोथी क्रोफुटडोरोथी क्रोफुट हजकिन संयुक्त अधिराज्य रसायन शास्त्र [१३]
१९६६   स्याचस, नेल्लीनेल्ली स्याचस
( स्यामुअल एगननसँ साझेदारी)
स्वीडेनजर्मनी साहित्य [१४]
१९७६   विलियम्स, बेट्टीबेट्टी विलियम्स संयुक्त अधिराज्य शान्ति [१५]
  कोरिगन, मेरिडमेरिड कोरिगन
१९७७   ससम्यान यालो, रोजालिनरोजालिन ससम्यान यालो
(रोजर गुइलीमिनएन्ड्रयु च्यालीसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [१६]
१९७९   टेरेसा, मदरमदर टेरेसा भारत
युगोस्लाभिया
शान्ति मिशनरीज अफ च्यारिटीको अग्रज [१७]
१९८२   मिर्दल, अल्वाअल्वा मिर्दल
(अल्फोन्सो गार्सिया रोब्लेससँ साझेदारी)
स्वीडेन शान्ति पुर्व क्याबिनेट मन्त्री; कुटनीतिज्ञ; लेखक[१८]
१९८३   म्याकक्लिनटोक, बारबराबारबरा म्याकक्लिनटोक संयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [१९]
१९८६   लेभी मोन्टलसिनी , रितारिता लेभी मोन्टलसिनी
( स्ट्यानले कोहेनसँ साझेदारी)
इटाली
संयुक्त राज्य अमेरिका
क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [२०]
१९८८   एलियन, गर्टरूड बिगर्टरूड बि एलियन
(जेम्स डब्लु ब्ल्याकजर्ज एच हिचीङ्गससँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [२१]
१९९१   गोर्डिमर, नदिननदिन गोर्डिमर दक्षिण अफ्रिका साहित्य [२२]
  सुकी , आङ सानआङ सान सुकी बर्मा शान्ति "प्रजातन्त्र तथा मानव अधिकारको लागी शान्त सङ्घर्ष"[२३]
१९९२   मेन्चु, रिगोबर्टारिगोबर्टा मेन्चु ग्वाटेमाला शान्ति [२४]
१९९३   मोर्रिसन, टोनीटोनी मोर्रिसन संयुक्त राज्य अमेरिका साहित्य [२५]
१९९५   नुसलिन भोलहार्ड, क्रिस्टीएनक्रिस्टीएन नुसलिन भोलहार्ड
(एडवार्ड बि लेविसएरिक एफ विसचाउससँ साझेदारी)
जर्मनी क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [२६]
१९९६   जिम्बोस्का, विस्लावाविसलावा जिम्बोस्का पोल्याण्ड साहित्य [२७]
१९९७   विलियम्स, जोडीजोडी विलियम्स
(बारूदी सुरूङ्गसभके प्रतिबन्ध करैवला अन्तर्राष्ट्रिय अभियानसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका शान्ति [२८]
२००३   एबादी, शिरिनशिरिन एबादी इरान शान्ति [२९]
२००४   जेलिनेक, एलफ्रिडएलफ्रिड जेलिनेक अस्ट्रिया साहित्य [३०]
  माथाई , वाङ्गारीवाङ्गारी माथाई केन्या शान्ति [३१]
  बक, लिन्डा बिलिन्डा बि बक
(रिचर्ड एक्सेलसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [३२]
२००७   लेसिङ्ग, डोरिसडोरिस लेसिङ्ग संयुक्त अधिराज्य साहित्य [३३]
२००८   बर्रे सिनोसी, फ्र्याङ्कोइसफ्र्याङ्कोइस बर्रे सिनोसी
(हराल्ड जुर हौसेनलुक मोन्टेगनियरसँ साझेदारी)
फ्रान्स क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [३४]
२००९   ब्ल्याकबर्न, एलिजाबेथएलिजाबेथ ब्ल्याकबर्न
(ज्याक डब्लु जोस्ताकसँ साझेदारी)
अस्ट्रेलियासंयुक्त राज्य अमेरिका क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [३५]
  ग्रेडर, केरोल डब्लुकेरोल डब्लु ग्रेडर
(ज्याक डब्लु जोस्ताकसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका
  योनाथ, अडा इअडा इ योनाथ
(वेङ्कटरमण रामाकृष्णनथोमस ए सिजसँ साझेदारी)
इजरायल रसायन शास्त्र [३६]
  मुलर, हर्टाहर्टा मुलर जर्मनीरोमानिया साहित्य [३७]
  ओस्ट्रोम, एलिनोरएलिनोर ओस्ट्रोम
(ओलिभर इ विलियम्सनसँ साझेदारी)
संयुक्त राज्य अमेरिका अर्थशास्त्र [३८]
२०११   जोन्सन सरलिफ , एलेनएलेन जोन्सन सरलिफ लाईबेरिया शान्ति [३९]
  बोवी, लेमाहलेमाह बोवी
  करमान , तवाकुलतवाकुल करमान यमन
२०१३

 

मुनरो, एलिसएलिस मुनरो क्यानाडा साहित्य [४०]
२०१४

 

मोजर , मे ब्रिटमे ब्रिट मोजर
(एडभार्ड मोजरजोहन ओ केफे सँ साझेदारी)
नर्वे क्रिया विज्ञान तथा चिकित्सा [४१]
  युसफजई , मलालामलाला युसफजई
(कैलाश सत्यार्थी सँ साझेदारी)
पाकिस्तान शान्ति [४२]

सन्दर्भ सामग्रीसभसम्पादन

  1. "Nobel Peace Prize 1905", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  2. "Nobel Prize in Literature 1909", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  3. "The Nobel Prize in Chemistry 1911", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  4. "Nobel Prize in Literature 1926", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  5. "Nobel Prize in Literature 1928", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  6. "Nobel Peace Prize 1931", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  7. "The Nobel Prize in Chemistry 1935", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  8. "Nobel Prize in Literature 1938", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  9. "Nobel Prize in Literature 1945", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  10. "Nobel Peace Prize 1946", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  11. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1947", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  12. "The Nobel Prize in Physics 1963", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  13. "The Nobel Prize in Chemistry 1964", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  14. "Nobel Prize in Literature 1966", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  15. "Nobel Peace Prize 1976", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  16. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1977", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  17. "Nobel Peace Prize 1979", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  18. "Nobel Peace Prize 1982", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  19. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1983", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  20. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1986", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  21. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1988", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  22. "Nobel Prize in Literature 1991", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  23. "Nobel Peace Prize 1991", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  24. "Nobel Peace Prize 1992", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  25. "Nobel Prize in Literature 1993", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  26. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 1995", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  27. "Nobel Prize in Literature 1996", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  28. "Nobel Peace Prize 1997", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २०१२-०९-०९ 
  29. "Nobel Peace Prize 2003", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  30. "Nobel Prize in Literature 2004", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  31. "Nobel Peace Prize 2004", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  32. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 2004", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  33. "Nobel Prize in Literature 2007", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  34. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 2008", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००८-१०-१६ 
  35. "Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००९-१०-०५ 
  36. "Nobel Prize in Chemistry 2009", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००९-१०-०७ 
  37. "Nobel Prize in Literature 2009", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००९-१०-०८ 
  38. "Nobel Prize in Economics 2009", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २००९-१०-१२ 
  39. "The Nobel Peace Prize 2011", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २०११-१०-०७ 
  40. "The Nobel Prize in Literature 2013" (PDF), Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २०१३-१०-१० 
  41. "The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2014", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २०१४-१०-०७ 
  42. "The Nobel Peace Prize 2014", Nobel Foundation, अभिगमन तिथि २०१४-१०-१० 

एहो सभ देखीसम्पादन