नेपालक प्रधानमन्त्रीसभक सूची

नेपालमे प्रधानमन्त्रीक पद सन् १७९९मे सुरू भेल छल ।

नेपालक प्रधानमन्त्री
Emblem of Nepal.svg
नेपालक चिन्ह
KP Oli.jpg
बहालवाला
खड्गप्रसाद ओली

१२ अक्टुबर २०१५ सँ
निवाससिंह दरवार, काठमाण्डौ
नियुक्तिकर्तारामवरण यादव
नेपालक राष्ट्रपति
सुरुवाती बहालवालादामोदर पाण्डे
मुलकाजी
स्थापनासन् १७८८
सँ मुलकाजीक रुपमे

नेपालमे भेल प्रधानमन्त्रीसभक सूची (सन् १७९९–हाल धरि)सम्पादन

नेपालमे भेल प्रधानमन्त्रीसभ (सन् १७९९-सन् २०१४)सम्पादन

निरङ्कुश राजतन्त्रमा भेल प्रधानमन्त्रीसभ (सन् १७९९-सन् १९९०)सम्पादन

# चित्र प्रधानमन्त्रीक नाम
(जन्म-मृत्यु)
अवधि राजनैतिक दल
पदभार ग्रहण पदभार समाप्त
  दामोदर पाण्डे
(१७५२-१८०४)
१७९९ १८०४
  भीमसेन थापा
(१७७५-१८३९)
१८०५ १८३७
  रणजङ्ग पाण्डे (१/२)
(?–१८४३)
१८३७ १८३७
  रङ्गनाथ पौडेल (१/२)
(१७७३–?)
१८३७ १८३८
60px पुष्कर शाह
(१७८४-१८४६)
१८३८ १८३९
(३)   रणजङ्ग पाण्डे (२/२)
(?-१८४३)
१८३९ १८४०
(४)   रङ्गनाथ पौडेल (२/२)
(१७७३-?)
१८४० १८४०
  चौतरिया फत्तेजंग शाह (१/२)
(१८०५-१८४६)
नोभेम्बर १८४० जनवरी १८४३
  माथवरसिंह थापा
(१७९८-१८४५)
२८ नोभेम्बर १८४३ १७ मे १८४५
(६)   चौतरिया फत्तेजंग शाह (२/२)
(१८०५-१८४६)
सेप्टेम्बर १८४५ १४ सेप्टेम्बर १८४६
  जङ्गबहादुर राणा (१/२)
(१८१७-१८७७)
१५ सेप्टेम्बर १८४६ १ अगस्त १८५६
  बमबहादुर कुँवर राणा
(१८१८-१८५७)
१ अगस्त १८५६ २५ मे १८५७
  कृष्णबहादुर कुँवर राणा (कार्यकारी)

(१८२३-१८६३)
२५ मे १८५७ २८ जुन १८५७
(८)   जङ्गबहादुर राणा (२/२)
(१८१७-१८७७)
२८ जुन १८५७ २५ फरबरी १८७७
१०   रणोद्दिप सिँह कुँवर
(१८२५-१८५५)
२७ फरबरी १८७७ २२ नोभेम्बर १८८५
११   वीर सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८५२-१९०१)
२२ नोभेम्बर १८८५ ५ मार्च १९०१
१२   देव सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८६२-१९१४)
५ मार्च १९०१ २७ जुन १९०१
१३   चन्द्र सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८६३-१९२९)
२७ जुन १९०१ २६ नोभेम्बर १९२९
१४   भिम सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८६५-१९३२)
२६ नोभेम्बर १९२९ १ सेप्टेम्बर १९३२
१५   जुद्ध सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८७५-१९५२)
१ सेप्टेम्बर १९३२ २९ नोभेम्बर १९४५
१६   पद्म सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८८२-१९६१)
२९ नोभेम्बर १९४५ ३० अप्रिल १९४८
१७   मोहन सम्शेर जङ्गबहादुर राणा
(१८८५-१९६७)
३० अप्रिल १९४८ १२ नोभेम्बर १९५१
१८   मातृकाप्रसाद कोइराला (१/२)
(१९१२-१९९७)
१६ नोभेम्बर १९५१ १४ अगस्त १९५२ नेपाली कांग्रेस
राजा - त्रिभुवन वीर विक्रम शाह द्वारा शासन सञ्चालित
(१९०६-१९५५)
१४ अगस्त १९५२ १५ जुन १९५३
१८   मातृकाप्रसाद कोइराला (२/२)
(१९१२-१९९७)
१५ जुन १९५३ १४ अप्रिल १९५५ नेपाली कांग्रेस
  राजा महेन्द्र वीर विक्रम शाह द्वारा शासन सञ्चालित
(१९२०-१९७२)
१४ अप्रिल १९५५ २७ जनवरी १९५६
१९   टंकप्रसाद आचार्य
(१९१२-१९९२)
२७ जनवरी १९५६ २६ जुलाई १९५७ नेपाल प्रजापरिषद्
२०   के. आई. सिंह
(१९०६-१९८२)
२६ जुलाई १९५७ १५ मे १९५८ संयुक्त लोकतान्त्रिक पार्टी
२१   सुवर्ण सम्शेर राणा
(१९१०-१९७७)
१५ मे १९५८ २७ मे १९५९ नेपाली कांग्रेस
२२   विश्वेश्वर प्रसाद कोइराला
(१९१४-१९८२)
२७ मे १९५९ २६ डिसेम्बर १९६० नेपाली कांग्रेस
२३   तुल्सी गिरी (१/३)
(१९२६-)
२६ डिसेम्बर १९६० २३ डिसेम्बर १९६३
२४   सूर्य बहादुर थापा (१/५)
(१९२८-)
२३ डिसेम्बर १९६३ २६ फरबरी १९६४
(२३)   तुल्सी गिरी (२/३)
(१९२६-)
२६ फरबरी १९६४ २६ जनवरी १९६५
(२४)   सूर्य बहादुर थापा (२/५)
(१९२८-)
२६ जनवरी १९६५ ७ अप्रिल १९६९
२५   किर्तीनिधि बिष्ट (१/३)
(१९२७-)
७ अप्रिल १९६९ १३ अप्रिल १९७०
गेहेन्द्र बहादुर राजभण्डारी (कार्यकारी)
(१९२३-)
१३ अप्रिल १९७० १४ अप्रिल १९७१
(२५)   किर्तीनिधि बिष्ट (२/३)
(१९२७-)
१४ अप्रिल १९७१ १६ जुलाई १९७३
२६   नगेन्द्रप्रसाद रिजाल (१/२)
(१९२७-१९९४)
१६ जुलाई १९७३ १ डिसेम्बर १९७५
(२३)   तुल्सी गिरी (३/३)
(१९२६-)
१ डिसेम्बर १९७५ १२ सेप्टेम्बर १९७७
(२५)   किर्तीनिधि बिष्ट (३/३)
(१९२७-)
१२ सेप्टेम्बर १९७७ ३० मे १९७९
(२४)   सूर्य बहादुर थापा (३/५)
(१९२८-)
३० मे १९७९ १२ जुलाई १९८३
२७   लोकेन्द्र बहादुर चन्द (१/४)
(१९४०-)
१२ जुलाई १९८३ २१ मार्च १९८६
(२६)   नगेन्द्रप्रसाद रिजाल (२/२)
(१९२७-१९९४)
२१ मार्च १९८६ १५ जुन १९८६
२८   मरिचमान सिंह श्रेष्ठ
(१९४२-२०१३)
१५ जुन १९८६ ६ अप्रिल १९९०
(२७)   लोकेन्द्र बहादुर चन्द (२/४)
(१९४०-)
६ अप्रिल १९९० १९ अप्रिल १९९०

संबैधानिक राजतन्त्रमा भेल प्रधानमन्त्रीहरु (१९९०-२००८)सम्पादन

# चित्र प्रधानमन्त्रीको नाम
(जन्म-मृत्यु)
अवधि राजनैतिक दल
पदभार ग्रहण पदभार समाप्त दिन
२९   कृष्ण प्रसाद भट्टराई (१/२)
(१९२४-२०११)
१९ अप्रिल १९९० २६ मे १९९१ ४०२ नेपाली कांग्रेस
३०   गिरिजा प्रसाद कोइराला (१/५)
(१९२५-२०१०)
२६ मे १९९१ ३० नोभेम्बर १९९४ १२८४ नेपाली कांग्रेस
३१   मनमोहन अधिकारी
(१९२०-१९९९)
३० नोभेम्बर १९९४ १२ सेप्टेम्बर १९९५ २८६ नेकपा एमाले
३२   शेरबहादुर देउबा (१/३)
(१९४६-)
१२ सेप्टेम्बर १९९५ १२ मार्च १९९७ ५४७ नेपाली कांग्रेस
(२७)   लोकेन्द्र बहादुर चन्द (३/४)
(१९४०-)
१२ मार्च १९९७ ७ अक्टुबर १९९७ २०९ राष्ट्रिय प्रजातन्त्र पार्टी (चन्द)
(२४)   सूर्य बहादुर थापा (४/५)
(१९२८-)
७ अक्टुबर १९९७ १५ अप्रिल १९९८ १९० राष्ट्रिय प्रजातन्त्र पार्टी
(३०)   गिरिजा प्रसाद कोइराला (२/५)
(१९२५-२०१०)
१५ अप्रिल १९९८ ३१ मे १९९९ ४११ नेपाली कांग्रेस
(२९)   कृष्ण प्रसाद भट्टराई (२/२)
(१९२४-२०११)
३१ मे १९९९ २२ मार्च २००० २९६ नेपाली कांग्रेस
(३०)   गिरिजा प्रसाद कोइराला (३/५)
(१९२५-२०१०)
२२ मार्च २००० २६ जुलाई २००१ ४९१ नेपाली कांग्रेस
(३२)   शेरबहादुर देउबा (२/३)
(१९४६-)
२६ जुलाई २००१ ४ अक्टुबर २००२ ४३५ नेपाली कांग्रेस
  राजा ज्ञानेन्द्र वीर विक्रम शाहद्वारा शासन सञ्चालित
(१९४७-)
४ अक्टुबर २००२ ११ अक्टुबर २००२
(२७)   लोकेन्द्र बहादुर चन्द (४/४)
(१९४०-)
११ अक्टुबर २००२ ५ जुन २००३ २३७ राष्ट्रिय प्रजातन्त्र पार्टी (चन्द)
(२४)   सूर्य बहादुर थापा (५/५)
(१९२८-)
५ जुन २००३ ३ जुन २००४ ३६४ राष्ट्रिय प्रजातन्त्र पार्टी
(३२)   शेरबहादुर देउबा (३/३)
(१९४६-)
३ जुन २००४ १ फरबरी २००५ २४३ नेपाली कांग्रेस (लोकतान्त्रिक)
  राजा ज्ञानेन्द्र वीर विक्रम शाह द्वारा शासन सञ्चालित
(१९४७-)
१ फरबरी २००५ २५ अप्रिल २००५ ४४८
(३०)   गिरिजा प्रसाद कोइराला (४/५)
(१९२५-२०१०)
२५ अप्रिल २००६ २८ मे २००८ ७६४ नेपाली कांग्रेस

संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्रमा भेल प्रधानमन्त्रीहरु (२००८-हालसम्म)सम्पादन

# चित्र प्रधानमन्त्रीको नाम
(जन्म-मृत्यु)
अवधि राजनैतिक दल
पदभार ग्रहण पदभार समाप्त दिन
(३०)   गिरिजा प्रसाद कोइराला (५/५)
(१९२५-२०१०)
२८ मे २००८ १८ अगस्त २००८ ८३ नेपाली कांग्रेस
३३   पुष्प कमल दाहाल (प्रचण्ड)
(१९५४-)
१८ अगस्त २००८ २५ मे २००९ २८० एकीकृत नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (माओवादी)
३४   माधवकुमार नेपाल
(१९५३-)
२५ मे २००९ ६ फरबरी २०११ ६२२ नेकपा एमाले
३५   झलनाथ खनाल
(१९५०-)
६ फरबरी २०११ २९ अगस्त २०११ २०४ नेकपा एमाले
३६   बाबुराम भट्टराई
(१९५४-)
२९ अगस्त २०११ १४ मार्च २०१३ ५६३ एकीकृत नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (माओवादी)
  खिलराज रेग्मी (कार्यकारी)
(१९४९-)
१४ मार्च २०१३ १० फरबरी २०१४ ३३४
३७   सुशील कोइराला
(१९३९-२०१६)
११ फरबरी २०१४ १० अक्टुबर २०१५ 2450 नेपाली काँग्रेस
३८   खड्गप्रसाद ओली
(वि.सं.२००८– वर्तमान)
११ अक्टुबर २०१५ हाल कार्यरत नेकपा एमाले