दक्षिणी एसियाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

सन् २०१४ धरि दक्षिणी एसियाक ६ टा देशसभक ६० टा सम्पदाके संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक संगठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि । जहिमे अफगानिस्तान, भारत, नेपाल, श्रीलंका, पाकिस्तान तथा बंगलादेश रहल अछि । दक्षिण एसियामे रहल भुटानमाल्दिभ्सक कोनो सम्पदाके युनेस्को एखन धरि मान्यता नै देनए अछि ।[१][२] ई क्षेत्रमे रहल भारतक सब सँ बेसी ३७ (छठम् क्रम विश्वव्यापी) सम्पदा सूचीकृत कएल गेल अछि ।[३] ई क्षेत्र सँ सब सँ पहिने काठमाडौं उपत्यका तथा सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्जके युनेस्को विश्व सम्पदा सूचीमे समावेश केनए छल ।[४]

बंगालदेशक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभ

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र युनेस्को डेटा क्षेत्रफल समय विवरण सन्दर्भ
बगेरहाट जिलाक ऐतिहासिक मस्जिद सहर बगेरहाट जिला, खुलना विभाग
२२°४०′०″उ॰ ८९°४८′०″पू॰ / २२.६६६६७°N ८९.८००००°E / 22.66667; 89.80000 (Historic Mosque City of Bagerhat)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९८५ [५]
पहारपुरमे रहल बौद्ध विहारक अवशेषसभ नाओगावं जिला, राजशाही विभाग
२५°२′०″उ॰ ८८°५९′०″पू॰ / २५.०३३३३°N ८८.९८३३३°E / 25.03333; 88.98333 (Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (vi)
१९८५ [६]
सुन्दरवन खुलना विभाग
२१°५७′०″उ॰ ८९°११′०″पू॰ / २१.९५०००°N ८९.१८३३३°E / 21.95000; 89.18333 (The Sundarbans)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005139500000000000१,३९,५०० (३,४५,०००) १९९७ [७]

भारतक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
सम्पदा चित्र स्थान प्रक्रिया क्षेत्र
हे (एकर)
वर्ष विवरण सन्दर्भ
आगरा किला आगरा, उत्तर प्रदेश,   भारत
२७°११′०″उ॰ ७८°२′०″पू॰ / २७.१८३३३°N ७८.०३३३३°E / 27.18333; 78.03333 (Agra Fort)
सांस्कृतिक:
(iii)
१९८३ [८]
अजन्ता गुफासभ   औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,   भारत
२०°३३′१२″उ॰ ७५°४२′०″पू॰ / २०.५५३३३°N ७५.७००००°E / 20.55333; 75.70000 (Ajanta Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८३ [९]
साँचीक स्तुप   रायसेन जिला, मध्य प्रदेश,   भारत
२३°२८′४६″उ॰ ७७°४४′२३″पू॰ / २३.४७९४४°N ७७.७३९७२°E / 23.47944; 77.73972 (Buddhist Monuments at Sanchi)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
१९८९ [१०]
चम्पानेर पावागढ पुरातत्विक निकुञ्ज   पाँचमहल जिला, गुजरात,   भारत
२२°२९′०″उ॰ ७३°३२′०″पू॰ / २२.४८३३३°N ७३.५३३३३°E / 22.48333; 73.53333 (Champaner-Pavagadh Archaeological Park)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv), (v), (vi)
7003132900000000000१,३२९ (३,२८०); मध्यवर्ती क्षेत्र २,९१२ (७,२००) २००४ [११]
छत्रपति शिवाजी टर्मिनस (पहिने भिक्टोरिया टर्मिनस)   मुम्बई, महाराष्ट्र,   भारत
१८°५६′२४″उ॰ ७२°५०′१०″पू॰ / १८.९४०००°N ७२.८३६११°E / 18.94000; 72.83611 (Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus))
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7000285000000000000२.८५ (७.०) २००४ [१२]
गोवाक चर्च आ मठसभ गोवा,   भारत
१५°३०′८″उ॰ ७३°५४′४२″पू॰ / १५.५०२२२°N ७३.९११६७°E / 15.50222; 73.91167 (Churches and Convents of Goa)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv), (vi)
१९८६ [१३]
एलिफेन्टा गुफासभ एलिफेन्टा टापु, कोलाबा जिला, महाराष्ट्र,   भारत
१८°५८′०″उ॰ ७२°५६′९″पू॰ / १८.९६६६७°N ७२.९३५८३°E / 18.96667; 72.93583 (Elephanta Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८७ [१४]
एलोरा गुफासभ   वेरूल, औरङ्गाबाद जिला, महाराष्ट्र,   भारत
२०°१′३५″उ॰ ७५°१०′४५″पू॰ / २०.०२६३९°N ७५.१७९१७°E / 20.02639; 75.17917 (Ellora Caves)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
१९८३ [१५]
फतेहपुर सिकरी   आगरा जिला, उत्तर प्रदेश,   भारत
२७°५′४०″उ॰ ७७°३९′५१″पू॰ / २७.०९४४४°N ७७.६६४१७°E / 27.09444; 77.66417 (Fatehpur Sikri)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (iv)
१९८६ [१६]
ग्रेट हिमालयन राष्ट्रिय निकुञ्ज कुल्लु क्षेत्र, हिमाचल प्रदेश,  भारत
३१°४४′उ॰ ७७°३३′पू॰ / ३१.७३३°N ७७.५५०°E / 31.733; 77.550 (Great Himalayan National Park)
प्राकृतिक:
(x)
7005117100000000000१,१७,१०० (२,८९,०००) २०१४ [१७]
महान चोल मन्दिर   भारत
१०°४६′५९″उ॰ ७९°७′५७″पू॰ / १०.७८३०६°N ७९.१३२५०°E / 10.78306; 79.13250 (Great Living Chola Temples)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
7001220000000000000२२ (५४); मध्यवर्ती क्षेत्र १७ (४२) १९८७ [१८]
हम्पीमे स्मारकसभक समूह बेलारी जिला, कर्नाटक,   भारत
१५°१८′५२″उ॰ ७६°२८′१८″पू॰ / १५.३१४४४°N ७६.४७१६७°E / 15.31444; 76.47167 (Group of Monuments at Hampi)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (iv)
१९८६ [१९]
महाबलीपुरममे रहल स्मारकसभक समूह चिङ्गलेपुत जिला, तमिलनाडु,   भारत
१२°३७′०″उ॰ ८०°११′३०″पू॰ / १२.६१६६७°N ८०.१९१६७°E / 12.61667; 80.19167 (Group of Monuments at Mahabalipuram)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (vi)
१९८४ [२०]
पत्तदकलमा रहल स्मारकसभक समूह   बदामी, बिजापुर जिला, कर्नाटक,   भारत
१५°५६′५४″उ॰ ७५°४९′०″पू॰ / १५.९४८३३°N ७५.८१६६७°E / 15.94833; 75.81667 (Group of Monuments at Pattadakal)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000555999999999999५.५६ (१३.७); मध्यवर्ती क्षेत्र ११३ (२८०) १९८७ [२१]
राजस्थानक पहाडी किलासभ भारत, राजस्थान,   भारत
सांस्कृतिक:
(ii), (iii)
२०१३ [२२]
हुमायुँक मकबरा, दिल्ली   दिल्ली,   भारत
२८°३५′३६″उ॰ ७७°१५′२″पू॰ / २८.५९३३३°N ७७.२५०५६°E / 28.59333; 77.25056 (Humayun's Tomb, Delhi)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
१९९३ [२३]
काजिरङ्गा राष्ट्रिय निकुञ्ज   असम,   भारत
२६°४०′उ॰ ९३°२५′पू॰ / २६.६६७°N ९३.४१७°E / 26.667; 93.417 (Kaziranga National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7004429960000000000४२,९९६ (१,०६,२५०) १९८५ [२४]
केवलादेव राष्ट्रिय निकुञ्ज   राजस्थान,   भारत
२७°९′३२″उ॰ ७७°३०′३१″पू॰ / २७.१५८८९°N ७७.५०८६१°E / 27.15889; 77.50861 (Keoladeo National Park)
प्राकृतिक:
(x)
7003287300000000000२,८७३ (७,१००) १९८५ [२५]
खजुराहोमे रहल स्मारकसभक समूह मध्यप्रदेश,   भारत
२४°५१′८″उ॰ ७९°५५′२०″पू॰ / २४.८५२२२°N ७९.९२२२२°E / 24.85222; 79.92222 (Khajuraho Group of Monuments)
सांस्कृतिक:
(i), (iii)
१९८६ [२६]
महाबोधी मन्दिर बिहार,   भारत
२४°४१′४३″उ॰ ८४°५९′३८″पू॰ / २४.६९५२८°N ८४.९९३८९°E / 24.69528; 84.99389 (Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya)
सांस्कृतिक:
(i), (ii), (iii), (iv), (vi)
7000486000000000000४.८६ (१२.०) २००२ [२७]
मानस राष्ट्रिय निकुञ्ज असम,   भारत
२६°४३′३०″उ॰ ९१°१′५०″पू॰ / २६.७२५००°N ९१.०३०५६°E / 26.72500; 91.03056 (Manas National Park)
प्राकृतिक:
(vii), (ix), (x)
7004391000000000000३९,१०० (९७,०००) १९८५ [२८]
भारतक पर्वतीय रेल   भारत
११°३०′३७″उ॰ ७६°५६′९″पू॰ / ११.५१०२८°N ७६.९३५८३°E / 11.51028; 76.93583 (Mountain Railways of भारत)
सांस्कृतिक:
(ii), (iv)
7001890000000000000८९ (२२०); मध्यवर्ती क्षेत्र ६४५ (१,५९०) १९९९ [२९]
[३०]
[३१]
नन्दा देवीफुलसभक उपत्यका राष्ट्रिय निकुञ्ज उत्तराखण्ड,   भारत
३०°४३′उ॰ ७९°४०′पू॰ / ३०.७१७°N ७९.६६७°E / 30.717; 79.667 (Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks)
प्राकृतिक:
(vii), (x)
7004717830000000000७१,७८३ (१,७७,३८०); मध्यवर्ती क्षेत्र ५,१४,२८६ (१२,७०,८३०) १९८८ [३२]
कुतुब परिसर आ स्मारकसभ, दिल्ली दिल्ली,   भारत
२८°३१′३३″उ॰ ७७°११′७″पू॰ / २८.५२५८३°N ७७.१८५२८°E / 28.52583; 77.18528 (Qutb Minar and its Monuments, Delhi)
सांस्कृतिक:
(iv)
१९९३ [३३]
लाल किला परिसर   दिल्ली,   भारत
२८°३९′२०″उ॰ ७७°१४′२७″पू॰ / २८.६५५५६°N ७७.२४०८३°E / 28.65556; 77.24083 (Red Fort Complex)
सांस्कृतिक:
(ii), (iii), (vi)
7001980000000000000९८ (२४०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०० (२५०) २००७ [३४]
भिमबेटका चट्टान आश्रय   मध्यप्रदेश,   भारत
२२°५५′४०″उ॰ ७७°३५′०″पू॰ / २२.९२७७८°N ७७.५८३३३°E / 22.92778; 77.58333 (Rock Shelters of Bhimbetka)
सांस्कृतिक:
(iii), (v)
7003189300000000000१,८९३ (४,६८०); मध्यवर्ती क्षेत्र १०,२८० (२५,४००) २००३ [३५]
सुन्दरबन राष्ट्रिय निकुञ्ज   पश्चिम बङ्गाल,   भारत
२१°५६′४२″उ॰ ८८°५३′४५″पू॰ / २१.९४५००°N ८८.८९५८३°E / 21.94500; 88.89583 (Sundarbans National Park)
प्राकृतिक:
(ix), (x)
7005133010000000000१,३३,०१० (३,२८,७००) १९८७ [३६]
सुर्य मन्दिर, कोणार्क   पुरी जिला, उडिसा,   भारत
१९°५३′१५″उ॰ ८६°५′४१″पू॰ / १९.८८७५०°N ८६.०९४७२°E / 19.88750; 86.09472 (Sun Temple, Konârak)
सांस्कृतिक:
(i), (iii), (vi)
7001110000000000000११ (२७) १९८४ [३७]
ताजमहल   आगरा, उत्तरप्रदेश,   भारत
२७°१०′२७″उ॰ ७८°२′३२″पू॰ / २७.१७४१७°N ७८.०४२२२°E / 27.17417; 78.04222 (Taj Mahal)
सांस्कृतिक:
(i)
१९८३ [३८]
जन्तर मन्तर, जयपुर   जयपुर, राजस्थान,   भारत
२६°५५′२९″उ॰ ७५°४९′३०″पू॰ / २६.९२४७२°N ७५.८२५००°E / 26.92472; 75.82500 (The Jantar Mantar, Jaipur)
सांस्कृतिक:
(iii), (iv)
7000187000000000000१.८७ (४.६); मध्यवर्ती क्षेत्र १५ (३७) २०१० [३९]
पश्चिमी घाट   भारत प्राकृतिक:
(ix), (x)
7007160000000000000१,६०,००,००० (४,००,००,०००) २०१२ [४०]
रानी कि वाव पाटन, गुजरात,   भारत सांस्कृतिक:
(i)(iv)
4.68 ha २०१४ [४१]

नेपालक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम
सं.
नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण सन्दर्भ
चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज   चितवन जिला, नारायणी अञ्चल,   नेपाल
२७°३०′०″उ॰ ८४°२०′०″पू॰ / २७.५००००°N ८४.३३३३३°E / 27.50000; 84.33333 (Chitwan National Park)
२०औं शताब्दी २८४; १९८४; vii, ix, x चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज (पहिले शाही चितवन राष्ट्रिय निकुञ्ज) (चि.रा.नि.) नेपालको सबैभन्दा पहिलो तथा सबैभन्दा पुरानो राष्ट्रिय निकुञ्ज हो । यसको स्थापना सन् १९७३ मा गरिएको हो । [४२]
काठमाडौं उपत्यका   काठमाडौं उपत्यका,   नेपाल
२७°४२′१४″उ॰ ८५°१८′३१″पू॰ / २७.७०३८९°N ८५.३०८६१°E / 27.70389; 85.30861 (Kathmandu Valley)
१४औं शताब्दी १३७; १९७९; iii, iv, vi काठमाण्डौ उपत्यका नेपालको ऐतिहासिक सहर तथा युनेस्को विश्व सम्पदा क्षेत्रमा सूचीकृत क्षेत्र हो । काठमाडौं उपत्यकामा (अथवा नेपाल उपत्यका)मा ३ जिला काठमाडौं, ललितपुर तथा भक्तपुर पर्दछन् । [४३]
लुम्बिनी   रूपन्देही जिला, लुम्बिनी अञ्चल,   नेपाल
२७°२८′८″उ॰ ८३°१६′३४″पू॰ / २७.४६८८९°N ८३.२७६११°E / 27.46889; 83.27611 (Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha)
५औं शताब्दी ६६६; १९९७; iii, vi लुम्बिनी गौतम बुद्धको जन्मथलो हो । लुम्बिनी अञ्चल यसै ठाउँको नामबाट नामाकरण गरिएको । [४४]
सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज   सोलुखुम्बु जिला, सगरमाथा अञ्चल,   नेपाल
२७°५७′५५″उ॰ ८६°५४′४७″पू॰ / २७.९६५२८°N ८६.९१३०६°E / 27.96528; 86.91306 (Sagarmatha National Park)
१९औं शताब्दी १२०; १९७९; vii सगरमाथा राष्ट्रिय निकुञ्ज पूर्वी नेपालक सोलुखुम्बु जिलाक उत्तरी भागमे अछि जे सगरमाथा, ल्होत्से, नुप्त्से, चो यु, आमादब्लम हिमालसभ तथा अहि अगलबगलक क्षेत्रके ओकटने अछि । एकर क्षेत्रफल ११४८ वर्ग कि.मि. अछि । [४५]

पाकिस्तानक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
मोहन जोदडोक पुरातात्विक अवशेषसभ   सिन्ध, पाकिस्तान २७°१९′४५″उ॰ ६८°८′२०″पू॰ / २७.३२९१७°N ६८.१३८८९°E / 27.32917; 68.13889 (Archaeological Ruins at Moenjodaro) ईशापूर्व २६औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १९औं शताब्दी सम्म १३८; १९८०; ii, iii मोहन जोदडो एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको सिन्ध प्रान्तमा रहेको छ ।[४६]
तक्षशिला   पञ्जाब, पाकिस्तान
३३°४६′४५″उ॰ ७२°५३′१५″पू॰ / ३३.७७९१७°N ७२.८८७५०°E / 33.77917; 72.88750 (Taxila)
ईशापूर्व ५औं शताब्दी देखि ईशापूर्व २औं शताब्दी सम्म १३९; 1980; iii, vi तक्षशिला एउटा पुरातात्विक क्षेत्र हो जुन पाकिस्तानको पञ्जाबमा रहेको छ ।[४७]
तख्त-इ-बहिक बौद्ध अवशेषसभ आ नजदिकी सहर सेरी बहलोलमे बाँकी रहल अवशेषसभ   खाइबर पखतुनख्वा, पाकिस्तान ३४°१९′१५″उ॰ ७१°५६′४५″पू॰ / ३४.३२०८३°N ७१.९४५८३°E / 34.32083; 71.94583 (Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol) पहिल शताब्दी १४०; १९८०; iv तख्त-इ-बहि एउटा बौद्ध गुम्बा हो जुन पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ । यो पाकिस्तानको खाइबर पखतुनख्वामा रहेको छ ।[४८]
लाहोर किला आ लाहोरमे रहल शालिमार बगैंचा   पञ्जाब, पाकिस्तान ३१°३५′२५″उ॰ ७४°१८′३५″पू॰ / ३१.५९०२८°N ७४.३०९७२°E / 31.59028; 74.30972 (Fort and Shalamar Gardens in Lahore) १५५६ १७१; १९८१; i,ii,iii मुगल साम्राज्यको समयमा लाहोरमा निर्माण गरिएको किल्ला र शालिमार बगैंचा दुई शाही धरोहरसभ हुन् ।[४९]
मकलीक एतिहासिक धरोहरसभ, थाट्टा   सिन्ध, पाकिस्तान २४°४६′०″उ॰ ६७°५४′०″पू॰ / २४.७६६६७°N ६७.९००००°E / 24.76667; 67.90000 (Historical Monuments at Makli, Thatta) १४औं शताब्दी देखि १८औं शताब्दी सम्म १४३; १९८१; iii पुरातात्विक सहर थाट्टामा रहेको मकली पर्वतका एतिहासिक धरोहरसभ १४औं शताब्दीमा निर्माण गरिएको हो ।[५०]
रोहतास किला   पञ्जाब, पाकिस्तान ३२°५७′४५″उ॰ ७३°३५′२०″पू॰ / ३२.९६२५०°N ७३.५८८८९°E / 32.96250; 73.58889 (Rohtas Fort) १५४१ ५८६; १९९७; ii, iv रोहतास किल्ला पञ्जाब, पाकिस्तानमा रहेको एतिहासिक धरोहर हो ।[५१]

श्रीलंकाक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

  † खतरापूर्ण सम्पदा
क्रम

सं.

नाम चित्र क्षेत्र समय युनेस्को डेटा विवरण
पोलोननरुवाक एतिहासिक सहरसभ   पोलोननरुवा, श्रीलंका ७°९′३३″उ॰ ८१°०′०″पू॰ / ७.१५९१७°N ८१.०००००°E / 7.15917; 81.00000 (Polonnaruwa) ईशापूर्व १०७० २०१; १९८२; i, iii, vi पोलोननरुवा श्रीलंकाको सबैभन्दा दोश्रो पुरानो शाही साम्रज्य हो ।[५२]
सिगिरियाक एतिहासिक सहरसभ   मताले, श्रीलंका
७°५७′२५″उ॰ ८०°४५′३५″पू॰ / ७.९५६९४°N ८०.७५९७२°E / 7.95694; 80.75972 (Sigiriya)
ईशापूर्व ३औं शताब्दी देखि ईशापूर्व १औं शताब्दी सम्म २०२; १९८२; ii, iii, iv सिगिरिया श्रीलंकाको मताले जिलामा रहेको पुरातात्विक क्षेत्र हो ।[५३]
डाम्बुलाक स्वर्ण मन्दिर   केन्द्रीय श्रीलंका, श्रीलंका ७°५१′०″उ॰ ८०°३९′०″पू॰ / ७.८५०००°N ८०.६५०००°E / 7.85000; 80.65000 (Golden Temple of Dambulla) पहिलो शताब्दी ५६१; १९९१; i, vi डाम्बुलाको स्वर्ण मन्दिर डाम्बुलाको गुफा मन्दिरको नामले चिनिन्छ जुन केन्द्रीय श्रीलंकामा अवस्थित छ । यो पहिलो शताब्दीमा बनेको विश्वास गरिन्छ ।[५४]
गालक पुरान सहर आ किलासभ गाल, श्रीलंका ६°३′१३″उ॰ ८०°१२′४२″पू॰ / ६.०५३६१°N ८०.२११६७°E / 6.05361; 80.21167 (Old Town of Galle and its Fortifications) १५५६ ४५१; १९८८; iv गालको पुरानो सहर र किल्लासभ केन्द्रीय श्रीलंकाको गालमा स्थित छ।[५५]
अनुराधापुराक पवित्र सहर   अनुराधापुरा श्रीलंका८°२१′०″उ॰ ८०°२३′७″पू॰ / ८.३५०००°N ८०.३८५२८°E / 8.35000; 80.38528 (Sacred City of Anuradhapura) ४औं शताब्दी २००; १९८१; i, iii, iv अनुराधापुराको पवित्र सहर श्रीलंकाको एतिहासिक धरोहर हो ।[५६]
क्यान्डीक पवित्र सहर   क्यान्डी, श्रीलंका ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (Sacred City of Kandy) १५४१ ४५०; १९८८; iv, vi क्यान्डीको पवित्र सहर श्रीलंकाको एतिहासिक धरोहर हो ।[५७]
सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष   दक्षिणी श्रीलंका ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (SinharajaForest Reserve) १५४१ ४०५; १९८८; ix, x सिंहराजा वन्यजन्तु आरक्ष श्रीलंकाको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५८]
श्रीलंकाक केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ   क्यान्डी, श्रीलंका ७°१७′३८″उ॰ ८०°३८′१९″पू॰ / ७.२९३८९°N ८०.६३८६१°E / 7.29389; 80.63861 (Central Highlands of Sri Lanka) १५४१ १२०३; २०१०; ix, x श्रीलंकाका केन्द्रीय पहाडी इलाकासभ श्रीलंकाको प्राकृतिक सम्पदा हो ।[५९]

सन्दर्भ सामग्रीसभ

  1. "Number of World Heritage Properties by region", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  2. "Composition of macro geographical (continental) regions, geographical sub-regions, and selected economic and other groupings", Geographical region and composition of each region, United Nations Statistics Division, २०१०, अभिगमन तिथि २० अक्टुबर २०११ 
  3. "World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Number of World Heritage properties inscribed each Year", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  5. "Historic Mosque City of Bagerhat", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "Ruins of the Buddhist Vihara at Paharpur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  7. "The Sundarbans", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Agra Fort", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Ajanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  10. "Buddhist Monuments at Sanchi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  11. "Champaner-Pavagadh Archaeological Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  12. "Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  13. "Churches and Convents of Goa", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  14. "Elephanta Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  15. "Ellora Caves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  16. "Fatehpur Sikri", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  17. "Six new sites inscribed on World Heritage List", UNESCO, अभिगमन तिथि २३ जून २०१४ 
  18. "Great Living Chola Temples", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  19. "Group of Monuments at Hampi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  20. "Group of Monuments at Mahabalipuram", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  21. "Group of Monuments at Pattadakal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  22. "Hill Forts of Rajasthan", UNESCO, अभिगमन तिथि २५ जून २०१३ 
  23. "Humayun's Tomb, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  24. "Kaziranga National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  25. "Keoladeo National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  26. "Khajuraho Group of Monuments", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  27. "Mahabodhi Temple Complex at Bodh Gaya", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  28. "Manas National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  29. "Mountain Railways of India", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  30. "Decision - 29COM 8B.31 - Extension of Properties Inscribed on World Heritage List (Mountain Railways of India)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  31. "Decision - 32COM 8B.28 - Examination of nomination of natural, mixed and cultural proprerties to the World Heritage List - Kalka Shimla Railway, Extension of Mountain Railways of India (INDIA)", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  32. "Nanda Devi and Valley of Flowers National Parks", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  33. "Qutb Minar and its Monuments, Delhi", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  34. "Red Fort Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  35. "Rock Shelters of Bhimbetka", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  36. "Sundarbans National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  37. "Sun Temple, Konârak", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  38. "Taj Mahal", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  39. "The Jantar Mantar, Jaipur", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०११ 
  40. "Western Ghats", अभिगमन तिथि ३ जुलाई २०१२ 
  41. http://whc.unesco.org/en/list/922
  42. "Chitwan National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  43. "Kathmandu Valley", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  44. "Lumbini, the Birthplace of the Lord Buddha", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  45. "Sagarmatha National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  46. "Archaeological Ruins at Moenjodaro", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  47. "Taxila", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  48. "Buddhist Ruins of Takht-i-Bahi and Neighbouring City Remains at Sahr-i-Bahlol", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  49. "Fort and Shalamar Gardens in Lahore", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  50. "Historical Monuments at Makli, Thatta", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  51. "Rohtas Fort", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  52. "Polonnaruwa", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  53. "Sigiriya", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  54. "Golden Temple of Dambulla", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  55. "Old Town of Galle and its Fortifications", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  56. "Sacred City of Anuradhapura", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  57. "Sacred City of Kandy", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  58. "SinharajaForest Reserve", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 
  59. "Central Highlands of Sri Lanka", World Heritage Sites, UNESCO, अभिगमन तिथि ७ सितम्बर २०१२ 

बाह्य लिङ्कसभ