भारतक राष्ट्रपतिसभक सूची

राष्ट्रपति भवनक मुख्य द्वार, जे भारतक राष्ट्रपतिक अधिकारिक आवास छी

भारतक राष्ट्रपति देशक मुखिया आ भारतक प्रथम नागरिक होइत अछि । भारतक राष्ट्रपति भारतीय सशस्त्र सेनाक प्रमुख होइत अछि ।[१] भारतक राष्ट्रपति लोक सभा, राज्यसभाविधानसभाक निर्वाचित सदस्यसभद्वारा चुनल जाइत अछि । भारतक राष्ट्रपतिक कार्यकाल ५ वर्षक होइत अछि ।

भारतक स्वतन्त्रतासँ अखनधरि १४ राष्ट्रपति भऽ चुकल अछि । भारतक राष्ट्रपति पदक स्थापना भारतीय संविधानद्वारा कएल गेल अछि । १४ राष्ट्रपतिसभ वाहेक ३ कार्यवाहक राष्ट्रपति भेल अछि जकरा पदस्थ राष्ट्रपतिक मृत्युक बाद बनायल गेल छल । भारतक प्रथम राष्ट्रपति राजेन्द्र प्रसाद छल ।

राष्ट्रपतिसम्पादन

भारतक राष्ट्रपतिसभक सूचि निम्न प्रकार अछि[२] -

ई पृष्ठभूमिक अन्तर्गत लिखल गेल नाम कार्यवाहक राष्ट्रपतिसभक छी ।

# नाम चित्र पदग्रहण पदमुक्त उपराष्ट्रपति टिप्पणी
डा. राजेन्द्र प्रसाद
(१८८४-१९६३)
  २६ जनवरी १९५० १३ मई १९६२ डा. सर्वपल्ली राधाकृष्णन १९५२ निर्वाचन
पहिल भारतीय राष्ट्रपति[३][४]
डा. सर्वपल्ली राधाकृष्णन
(१८८८ –१९७५)
  १३ मई १९६२ १३ मई १९६७ जाकिर हुसैन १९६२ निर्वाचन
राधाकृष्णन मुख्यतः दर्शनशास्त्री आ लेखक छल ।[५]
जाकिर हुसैन
(१८९७ –१९६९)
  १३ मई १९६७ ३ मई १९६९ वराहगिरी वेङ्कट गिरी १९६७ निर्वाचन
जाकिर हुसैन अलीगढ़ मुस्लिम विश्वविद्यालयक कुलपति आ पद्म विभूषणभारत रत्न प्राप्तकर्ता छल ।[६]
वराहगिरी वेङ्कट गिरी
(१८९४–१९८०)
  ३ मई १९६९ २० जुलाई १९६९ वराहगिरी वेङ्कट गिरी पदस्थ राष्ट्रपति जाकिर हुसैनक मृत्यु पश्चात कार्यवाहक राष्ट्रपति बनल ।
मुहम्मद हिदायतुल्लाह
(१९०५–१९९२)
  २० जुलाई १९६९ २४ अगस्त १९६९ हिदायतुल्लाह भारतक सर्वोच्च न्यायलयक मुख्य न्यायाधीश आ अर्डर अफ ब्रिटिश इन्डियाक प्राप्तकर्ता छल ।[७]
वराहगिरी वेङ्कट गिरी
(१८९४–१९८०)
  २४ अगस्त १९६९ २४ अगस्त १९७४ गोपाल स्वरुप पाठक १९६९ निर्वाचन
गिरी एकमात्र व्यक्ति छल जे कार्यवाहक राष्ट्रपति आ राष्ट्रपति दुनू बनल । ओ भारत रत्नसँ सम्मानित अछि ।[८]
फखरुद्दीन अली अहमद
(१९०५–१९७७)
  २४ अगस्त १९७४ ११ फरवरी १९७७ बासप्पा दनप्पा जत्ती १९७४ निर्वाचन
फखरुद्दीन अली अहमद राष्ट्रपति नियुक्त होमएसँ पहिने पूर्व मन्त्री छल ।[९][१०]
बासप्पा दनप्पा जत्ती
(१९१२–२००२)
११ फरवरी १९७७ २५ जुलाई १९७७ बी.डी. जत्ती, फखरुद्दीन अली अहमदक मृत्यु पश्चात भारतक कार्यवाहक राष्ट्रपति बनल ।[९][११]
नीलम संजीव रेड्डी
(१९१३–१९९६)
  २५ जुलाई १९७७ २५ जुलाई १९८२ मुहम्मद हिदायतुल्लाह १९७७ निर्वाचन
नीलम संजीव रेड्डी आन्ध्र प्रदेशक प्रथम मुख्यमन्त्री छल ।[१२]
ज्ञानी जैल सिंह
(1916–1994)
  २५ जुलाई १९८२ २५ जुलाई १९८७ रामास्वामी वेङ्कटरमण १९८२ निर्वाचन
जैल सिंह मार्च १९७२ मे पञ्जाब राज्यक मुख्यमन्त्री बनल आ सन् १९८० मे गृहमन्त्री बनल ।[१३]
रामास्वामी वेङ्कटरमण
(१९१०–२००९)
  २५ जुलाई १९८७ २५ जुलाई १९९२ शंकरदयाल शर्मा १९८७ निर्वाचन
वेङ्कटरमण भारतीय स्वतन्त्रता सङ्ग्राम आन्दोलनमे जेल गेल छल ।[१४]
शंकरदयाल शर्मा
(१९१८–१९९९)
  २५ जुलाई १९९२ २५ जुलाई १९९७ केआर नारायणन १९९२ निर्वाचन
शर्मा मध्य प्रदेशक मुख्यमन्त्री आ भारतक सञ्चार मन्त्री रहि चुकल छल ।[१५]
१० केआर नारायणन
(१९२०–२००५)
  २५ जुलाई १९९७ २५ जुलाई २००२ कृष्ण कान्त १९९७ निर्वाचन
नारायणन चीन,टर्की,थाइल्याण्डसंयुक्त राज्य अमेरिकामे भारतक राजदूत रहि चुकल छल ।[१६]
११ ऐपिजे अब्दुल कलाम
(१९३१-२०१५)
  २५ जुलाई २००२ २५ जुलाई २००७ भैरोंसिंह शेखावत २००२ निर्वाचन
कलाम मुख्यतः वैज्ञानिक छल जे मिसाइल आ परमाणु हथियार बनेबामे मुख्य योगदान देनए छल ।[१७]
१२ प्रतिभा पाटिल
(जन्म १९३४)
  २५ जुलाई २००७ २५ जुलाई २०१२ मोहम्मद हामिद अंसारी २००७ निर्वाचन
प्रतिभा पाटिल भारतक प्रथम महिला राष्ट्रपति बनल ।[१८][१९]
१३ प्रणब मुखर्जी
(जन्म १९३५)
  २५ जुलाई २०१२ २४ जुलाई २०१७ मोहम्मद हामिद अंसारी २०१२ निर्वाचन
प्रणब मुखर्जी भारत सरकारमे वित्त मन्त्री, विदेश मन्त्री, रक्षा मन्त्री आ योजना आयोगक उपाध्यक्ष रहि चुकल अछि ।
१४ राम नाथ कोविन्द
(जन्म १९४५) 
  २५ जुलाई २०१७ पदस्थ मोहम्मद हामिद अंसारी राज्यसभा सदस्य तथा बिहारराज्यक राज्यपाल रहि चुकल अछि ।

सन्दर्भ सामग्रीसभसम्पादन

  1. "The Constitution of India" (.doc). Ministry of Law and Justice of India. http://lawmin.nic.in/legislative/Art1-242%20(1-88).doc. अन्तिम पहुँच तिथि: 4 January 2009. 
  2. राष्ट्रपति एवं उपराष्ट्रपतियों की सूची
  3. "Rajendra Prasad". The Hindu. India. 7 May 1952. http://www.hinduonnet.com/2002/05/07/stories/2002050700690800.htm. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  4. "Republic Day". Time. 6 February 1950. http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,811816,00.html. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  5. Ramachandra Guha (15 April 2006). "Why Amartya Sen should become the next president of India". The Telegraph. http://www.telegraphindia.com/1060415/asp/opinion/story_6099278.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  6. "Zakir Husain,". Vice President's Secretariat. http://vicepresidentofindia.nic.in/zakir.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  7. "Hidayatullah, Shri M". Vice President's Secretariat. http://vicepresidentofindia.nic.in/hiday.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  8. "Giri, Shri Varahagiri Venkata". Vice President's Secretariat. http://vicepresidentofindia.nic.in/giri.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  9. ९.० ९.१ "Gallery of Indian Presidents". Press Information Bureau of the Government of India. http://pib.nic.in/archieve/others/gal.html. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  10. http://www.thehindu.com/specials/in-depth/the-emergency-imposed-by-indira-gandhi-government/article7357305.ece
  11. "Jatti, Shri Basappa Danappa". Vice President's Secretariat. http://vicepresidentofindia.nic.in/jati.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 30 November 2008. 
  12. Bhargava, G.S.. "Making of the Prez – Congress chief selects PM as well as President". The Tribune (India). http://www.tribuneindia.com/2007/20070730/edit.htm. अन्तिम पहुँच तिथि: 6 January 2009. 
  13. Wolpert, Stanley A. (1999). India. University of California Press. प॰ 217. https://books.google.lk/books?id=nHnOERqf-MQC&pg=PA217&lpg=PA217&dq=%22Giani+Zail+Singh%22%2Bpunjabi&ct=result#PPA217,M1. अन्तिम पहुँच तिथि: 3 January 2009. 
  14. Hazarika, Sanjoy (17 July 1987). "Man in the News; India's Mild New President: Ramaswamy Venkataraman". The New York Times. https://query.nytimes.com/gst/fullpage.html?res=9B0DEEDD1239F934A25754C0A961948260&n=Top/News/World/Countries%20and%20Territories/India. अन्तिम पहुँच तिथि: 6 January 2009. 
  15. Navtej Sarna (27 December 1999). "Former President Shankar Dayal Sharma passes away". Embassy of India, Washington D.C.. http://www.indianembassy.org/pic/PR_1999/December_99/PR_Dec_27(1)_1999.html. अन्तिम पहुँच तिथि: 6 December 2008. 
  16. "Narayanan, Shri K, R". Vice President's Secretariat. Archived from the original on 10 February 2009. https://web.archive.org/web/20090210115549/http://vicepresidentofindia.nic.in/krn.asp. अन्तिम पहुँच तिथि: 6 December 2008. 
  17. Ramana, M. V.; Reddy, C. Rammanohar (2002). Prisoners of the Nuclear Dream. New Delhi: Orient Longman. प॰ 169. https://books.google.com/books?id=IjZA-bQde1wC&pg=RA1-PA169&dq=%22Abdul+Kalam%22+%22%22Pokhran-II%22. 
  18. Emily Wax (22 July 2007). "Female President Elected in India". The Washington Post. http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/07/21/AR2007072100525.html. अन्तिम पहुँच तिथि: 2 December 2008. 
  19. "Pratibha Patil is Rajasthan’s first woman governor". Express India. 8 November 2008. http://www.expressindia.com/news/fullstory.php?newsid=38190. अन्तिम पहुँच तिथि: 6 December 2008. 

एहो सभ देखीसम्पादन