ब्राजिलक विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची

सन् २०१४ धरि ब्राजिलक १९ टा सम्पदाक संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक, वैज्ञानिक एवं सांस्कृतिक सङ्गठन (युनेस्को)द्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्रमे मान्यता प्रदान कएल गेल अछि ।[१]

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक स्थानसम्पादन

आकृति:World Heritage Sites in Bolivia map

विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूचीसम्पादन

युनेस्कोद्वारा विश्व सम्पदा क्षेत्र घोषित कएल बोलिभियाक सांस्‍कृतिक आ प्राकृतिक स्थलसभक सूची:

नाम: विश्व सम्पदा समितिद्वारा देल नाम
क्षेत्र: राष्ट्रक इलाका आ क्षेत्र
समय: स्थापना भेल वर्ष
युनेस्को डेटा: विश्व सम्पदा क्षेत्रमे समावेश कएल गेल वर्ष आ मापदण्ड
विवरण: सम्पदा क्षेत्रक बारेमे संक्षिप्त विवरण
  * सीमा पार क्षेत्रसभ
सम्पदा क्षेत्र चित्र स्थान मापदण्ड क्षेत्रफल
हे (एकड)
वर्ष विवरण सन्दर्भसभ
एटलान्टिक वन दक्षिण-पूर्व निकुञ्ज   साओ पाउलो, रियो
  ब्राजिल
२४°१०′द॰ ४८°०′प॰ / २४.१६७°S ४८.०००°W / -24.167; -48.000 (Atlantic Forest South-East Reserves)}}
प्राकृतिक: vii, ix, x 7005468193000000000४,६८,१९३ (११,५६,९३०); मध्यवर्ती क्षेत्र १२,२३,५५७ (३०,२३,४८०) १९९९ [२]
ब्रसिलिया   फेडेरल जिला ,
  ब्राजिल
१५°४७′द॰ ४७°५४′प॰ / १५.७८३°S ४७.९००°W / -15.783; -47.900 (Brasília)
सांकृतिक: i, iv १९८७ [३]
ब्रजिलियाली एटलान्टिक टापुसभ: फर्नान्डो दे नोरोन्हाएटोल दास रोकास निकुञ्जसभ   रियो ग्रान्ड,
  ब्राजिल
३°५१′२९″द॰ ३२°२५′३०″प॰ / ३.८५८०६°S ३२.४२५००°W / -3.85806; -32.42500 (Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves)
प्राकृतिक:vii, ix, x 7004422700000000000४२,२७० (१,०४,५००); मध्यवर्ती क्षेत्र १,४०,७१३ (३,४७,७१०) २००१ [४]
केन्द्रीय अमेजन संरक्षण परिसर   अमेजोनास,
  ब्राजिल
२°२०′०″द॰ ६२°०′३०″प॰ / २.३३३३३°S ६२.००८३३°W / -2.33333; -62.00833 (Central Amazon Conservation Complex)
प्राकृतिक:ix, x 7006532301800000000५३,२३,०१८ (१,३१,५३,४६०) २००० [५]
[६]
केर्रादो संरक्षित क्षेत्रसभ: चपादा दोस भेदिरोस राष्ट्रिय निकुञ्जइमास राष्ट्रिय निकुञ्जसभ   केन्द्रीय ब्राजिल,
  ब्राजिल
१४°०′२०″द॰ ४७°४१′५″प॰ / १४.००५५६°S ४७.६८४७२°W / -14.00556; -47.68472 (Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks)
प्राकृतिक: ix, x 7005367356000000000३,६७,३५६ (९,०७,७६०) २००१ [७]
डिस्कभरी कोस्ट एटलान्टिक वन आरक्ष   बहिया,
  ब्राजिल
१६°३०′द॰ ३९°१५′प॰ / १६.५००°S ३९.२५०°W / -16.500; -39.250 (Discovery Coast Atlantic Forest Reserves)
प्राकृतिक: ix, x 7005111930000000000१,११,९३० (२,७६,६००) १९९९ [८]
साल्भाडोर दे बाहियाक एतिहासिक केन्द्र   बाहिया राज्य,
  ब्राजिल
१२°५८′०″द॰ ३८°३०′०″प॰ / १२.९६६६७°S ३८.५००००°W / -12.96667; -38.50000 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
सांस्कृतिक:iv, vi १९८५ [९]
साओ लुइसक एतिहासिक केन्द्र   मारानहाओ राज्य,
  ब्राजिल
२°३०′५१″द॰ ४४°१८′९″प॰ / २.५१४१७°S ४४.३०२५०°W / -2.51417; -44.30250 (Historic Centre of Salvador de Bahia)
सांस्कृतिक:iii, iv, v १९९७ [१०]
डायमनटिनाक एतिहासिक सहरक केन्द्र   मिनास गेरियास,
  ब्राजिल
१८°४०′०″द॰ ४३°३६′०″प॰ / १८.६६६६७°S ४३.६००००°W / -18.66667; -43.60000 (Historic Centre of the Town of Diamantina)
सांस्कृतिक: ii, iv 7001290000000000000२९ (७२) १९९९ [११]
गोइसक एतिहासिक सहरक केन्द्र   गोइस,
  ब्राजिल
१५°५६′०″द॰ ५०°८′०″प॰ / १५.९३३३३°S ५०.१३३३३°W / -15.93333; -50.13333 (Historic Centre of the Town of Goiás)
सांस्कृतिक: ii, iv 7001400000000000000४० (९९); मध्यवर्ती क्षेत्र ४४ (११०) २००१ [१२]
ओलिन्डाक एतिहासिक सहरक केन्द्र   पर्नामबुओ,
  ब्राजिल
८°०′४८″द॰ ३४°५०′४२″प॰ / ८.०१३३३°S ३४.८४५००°W / -8.01333; -34.84500 (Historic Centre of the Town of Olinda)
सांस्कृतिक: ii, iv 7002120000000000000१२० (३००); buffer zone ९२० (२,३००) १९८२ [१३]
अउरो प्रेटोक एतिहासिक सहर   मिनास गेरियास,
  ब्राजिल
२०°२३′२०″द॰ ४३°३०′२०″प॰ / २०.३८८८९°S ४३.५०५५६°W / -20.38889; -43.50556 (Historic Town of Ouro Preto)
सांस्कृतिक: i, iii १९८० [१४]
इगुआकु राष्ट्रिय निकुञ्ज   पराना,
  ब्राजिल
२५°४१′द॰ ५४°२६′प॰ / २५.६८३°S ५४.४३३°W / -25.683; -54.433 (Iguaçu National Park)
सांस्कृतिक:vii, x 7005170086000000000१,७०,०८६ (४,२०,२९०) १९८६ [१५]
गुवारानिसक हेसुइट मिसनसभ: सान इग्नासियो मिनी, सान्ता आना, नुयेस्त्रा सेन्योरा दे लोरेटोसान्ता मारिया मायोर (अर्जेन्टिना), साओ मिगुएल दास मिस्सोएस (ब्राजिल)   मिसन प्रान्त,   अर्जेन्टिना* आ रियो ग्राण्ड,   ब्राजिल*
२८°३२′३६″द॰ ५४°१५′५७″प॰ / २८.५४३३३°S ५४.२६५८३°W / -28.54333; -54.26583 (Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil))
सांस्कृतिक:iv १९८३ [१६]
[१७]
पान्टाना संरक्षित क्षेत्र   माटो ग्रोसो,
  ब्राजिल
१७°४३′द॰ ५७°२३′प॰ / १७.७१७°S ५७.३८३°W / -17.717; -57.383 (Pantanal Conservation Area)
सांस्कृतिक: vii, ix, x 7005187818000000000१,८७,८१८ (४,६४,११०) २००० [१८]
रियो दी जेनेरियो: हिमालय आ समुद्रक बिचमे कारिओक परिदृश्य   रियो दी जेनेरियो,
  ब्राजिल
२२°५६′५२″द॰ ४३°१७′२९″प॰ / २२.९४७७८°S ४३.२९१३९°W / -22.94778; -43.29139 (Rio de Janeiro)
सांस्कृतिक: vi 7003724900000000000७,२४९ (१७,९१०); मध्यवर्ती क्षेत्र ८,६२१ (२१,३००) २०१२ [१९]
बोम जिसस दो कोङ्गोनहासक तिर्थस्थल   कोङ्गोनहास,
  ब्राजिल
२०°२९′५९″द॰ ४३°५१′२८″प॰ / २०.४९९७२°S ४३.८५७७८°W / -20.49972; -43.85778 (Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas)
प्राकृतिक: i, iv १९८५ [२०]
साओ क्रिस्टोभाओमे रहल साओ फ्रान्सिस्क स्क्वायर   सेरगिप,
  ब्राजिल
११°०′५८″द॰ ३७°१२′३६″प॰ / ११.०१६११°S ३७.२१०००°W / -11.01611; -37.21000 (São Francisco Square in the Town of São Cristóvão)
सांस्कृतिक:ii, iv 7000300000000000000३.०० (७.४); मध्यवर्ती क्षेत्र २,५०० (६,२००) २०१० [२१]
सेर्रा दा क्यापिभारा राष्ट्रिय निकुञ्ज   पियाउ,
  ब्राजिल
८°२५′०″द॰ ४२°२०′०″प॰ / ८.४१६६७°S ४२.३३३३३°W / -8.41667; -42.33333 (Serra da Capivara National Park)
सांस्कृतिक:iii १९९१ [२२]

सन्दर्भ सामग्रीसभसम्पादन

  1. "World Heritage Properties in Brazil", UNESCO, अभिगमन तिथि ३१ मार्च २०१५ 
  2. "Atlantic Forest South-East Reserves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  3. "Brasília", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  4. "Brazilian Atlantic Islands: Fernando de Noronha and Atol das Rocas Reserves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  5. "Central Amazon Conservation Complex", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  6. "Decision - 27COM 8C.10 - Central Amazon Conservation Complex (Brazil)", UNESCO, अभिगमन तिथि २६ सितम्बर २०११ 
  7. "Cerrado Protected Areas: Chapada dos Veadeiros and Emas National Parks", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  8. "Discovery Coast Atlantic Forest Reserves", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  9. "Historic Centre of Salvador de Bahia", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  10. "Historic Centre of São Luís", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  11. "Historic Centre of the Town of Diamantina", UNESCO, अभिगमन तिथि २८ मई २०१० 
  12. "Historic Centre of the Town of Goiás", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  13. "Historic Centre of the Town of Olinda", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  14. "Historic Town of Ouro Preto", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  15. "Iguaçu National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  16. "Jesuit Missions of the Guaranis: San Ignacio Mini, Santa Ana, Nuestra Señora de Loreto and Santa Maria Mayor (Argentina), Ruins of Sao Miguel das Missoes (Brazil)", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  17. "Jesuit Missions of the Guaranis", UNESCO, अभिगमन तिथि ८ सितम्बर २०११ 
  18. "Pantanal Conservation Area", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  19. "Rio de Janeiro: Carioca Landscapes between the Mountain and the Sea", UNESCO, अभिगमन तिथि जुलाई २, २०११ 
  20. "Sanctuary of Bom Jesus do Congonhas", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  21. "São Francisco Square in the Town of São Cristóvão", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 
  22. "Serra da Capivara National Park", UNESCO, अभिगमन तिथि १० सितम्बर २०११ 

बाह्य लिङ्कसभसम्पादन

आकृति:अमेरिकाका विश्व सम्पदा क्षेत्रसभक सूची आकृति:World Heritage Sites in Brazil